Sense comentaris »

Jornades de Desenvolupament Territorial

Demà dimarts 25 de novembre, la Fundació CEDRICAT participarà en la jornada que sota el títol “El territori que volem. Reflexions al voltant del Pirineu” han organitzat la càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida i la Diputació de Lleida.

Podeu descarregar-vos aquí el programa complert de la jornada.

Sense comentaris »

Curs “La cultura i el patrimoni en el desenvolupament econòmic local”

Durant els mesos de novembre i desembre d’enguany, l’equip de la Fundació CEDRICAT impartirà el curs La cultura i el patrimoni en el desenvolupament econòmic local, organitzat per l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de Diputació de Barcelona.

Es tracta d’un curs adreçat als tècnics del ens locals de la província de Barcelona, amb l’objectiu de contextualitzar la importància actual de la cultura i el patrimoni com a estratègia per al desenvolupament econòmic local i com a element per a reafirmar l’identitat territorial col·lectiva, així com el seu potencial i alhora identificar les activitats culturals i patrimonials del propi territori i dotar d’exemples i eines als alumnes amb l’objectiu de capacitar-los en el disseny i la creació de productes o serveis que afavoreixin el desenvolupament local en la vessant econòmica i social.

 

Sense comentaris »

Actes previs i presentació del document final de Suriacció

El document final del Pla de Desenvolupament Local Suriacció serà presentat en un acte que tindrà lloc dijous 30 d’octubre al Casal de Joves i que inclourà la taula rodona ‘Fem Vila!’ amb persones representatives del teixit econòmic i social de Súria. Com a pròleg d’aquesta presentació es faran dues xerrades amb el periodista Jaume Barberà (dimarts 21 d’octubre) i el ‘coach’ i exentrenador d’handbol del FC Barcelona Xesco Espar (divendres 24 d’octubre), a més d’una jornada de visites a empreses i iniciatives de desenvolupament de Súria i del Bages (dissabte 18 d’octubre). Així com les xerrades són obertes a tothom, la jornada de visites s’adreça inicialment a les persones que hagin participat directament en les diferents activitats d’elaboració de Suriacció. Les persones interessades podran apuntar-se en una de les visites que es faran simultàniament a a l’empresa Remosa i al projecte d’Horts Socials i Solidaris de Súria, o bé a a l’empresa Iberpotash, o bé al Parc Ambiental Bufalvent (Manresa).

La presentació del document final de Suriacció culmina els treballs realitzats durant prop d’un any per definir les principals línies estratègiques que s’haurien de desenvolupar a la vila en el període 2014-24. En aquests treballs hi ha participat més de 150 persones de diferents àmbits econòmics, culturals i socials, incloent-hi residents a Súria i suriencs fora vila. Aquest document oferirà gairebé un centenar de propostes per afavorir el desenvolupament de la vila en els propers deu anys.

Podeu veure aquí el programa complert de la presentació final.

 

Sense comentaris »

Jornada sobre innovació en el sector agrari del Solsonès

El proper dimecres 15 d’octubre, de les 10 del matí a la 1 del migdia, tindrà lloc al Consell Comarcal del Solsonès la Jornada sobre innovació en el sector agrari del Solsonès, amb l’objectiu d’estimular la innovació i la transferència de coneixements.

La jornada començarà amb una xerrada-marc sobre la innovació en el sector agrari, a càrrec de Jaume Sió, subdirector general de transferència i innovació agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Seguidament, tindrà lloc una taula rodona amb la presentació de sis experiències vinculades amb el sector agrari del Solsonès i de comarques veïnes, que han incorporat aspectes innovadors en la seva activitat:

- La Tofonera. Pere Muxí. Producció i comercialització de tòfona negra com a diversificació de l’economia agrària.

- El Soler de Preixana. Josep Argerich i Marc Argerich. Explotació de porcí en ecològic.

Pa de Blat Forment. Laura Megías. Recuperació del conreu de blat forment, transformació en farina i elaboració de pa al Lluçanès.

Els Casals de Sagàs. Jordi Rovira. Producció i transformació d’aliments de la pròpia explotació agrària amb el restaurant Els Casals.

Regulació de la recollida de bolets a Poblet. Antoni Vallvey. Pla pilot de recol·lecció de bolets dins l’àmbit del paratge natural d’interès nacional de Poblet i de la seva zona d’influència.

El Call d’Odèn. Pep Call. Ramaderia extensiva i gestió forestal, agroturisme i aprofitament de la biomassa.

La jornada finalitzarà amb un torn de preguntes i espai de debat amb els assistents.

Cal confirmar l’assistència, trucant al telèfon 973482003, o bé, per correu electrònic a promocioeconomicaconsell@gmail.com.

 

Sense comentaris »

Presentació, el dijous 15, del Programa FITA al Montsant

Des de l’any 2012, la Fundació CEDRICAT desenvolupa el Programa FITA, destinat a donar suport a la creació i desenvolupament d’empreses innovadores en entorns rurals.  S’ha dut a terme amb gran èxit a diferents comarques arreu de Catalunya (Conca de Barberà, Solsonès, Segarra o la Vall d’Aran) i també Eivissa i Formentera.

El proper dijous, 15 d’octubre se’n dóna el tret de sortida a la comarca del Priorat, per encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb la col·laboració del Parc de la Serra de Montsant, el Consell Comarcal del Priorat i el Consorci Leader Priorat- Baix Camp.

Així, des d’aquest mes d’octubre i  fins a principis del 2015, el Parc Natural de Montsant vol promocionar el programa a la comarca del Priorat entre els possibles emprenedors. Totes aquelles persones que s’inscriguin al programa treballaran, tutoritzades per l’equip del CEDRICAT, per al disseny i posada en funcionament del seu model de negoci.

La presentació i l’inici del programa FITA serà el proper 15 d’octubre a les 18.30 h a Cornudella de Montsant (sala d’actes de l’Ajuntament) i s’iniciarà amb la sessió de treball: “La proactivitat, actitud clau de l’emprenendor”, a càrrec d’Ainhoa Berganza. La presentació comptarà amb l’assistència del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, l’alcalde de Cornudella, Josep Maria Castan, i la coordinadora del Parc Natural de Montsant, Neus Miró.

 

Sense comentaris »

En marxa el projecte Rural 100 als Pallars i al Segrià

Aquesta setmana s’està desenvolupant el primer dels Seminaris del Programa Rural 100 a les comarques del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Després de l’exitosa presentació del proppassat dia 23 de setembre, 7 emprenedors de’aquestes comarques han començat a treballar en el disseny i posada en marxa del seu model de negoci, amb l’assessorament dels tècnics de la Fundació CEDRICAT.

Així mateix, aquest dimecres i dijous s’ha dut a terme la presentació del Programa Rural 100 a la comarca del Segrià, amb dues sessions a Torrefarrera i Torrebesses.  Les persones interessades en inscriure’s als seminaris del programa, a la comarca del Segrià,  poden fer-ho ara, a l’adreça de correu rural100segria@gmail.com o posar-se en contacte trucant a l’equip tècnic del CEDRICAT al  973484320.

Sense comentaris »

Curs sobre “Turisme i Patrimoni Local”

 

Imatge de Juan Antonio Capó Alonso a Flickr

 

Aquesta tardor, les tècniques de la Fundació CEDRICAT, Núria Alamon i Judit Pardos, impartiran el curs “Turisme i Patrimoni Local”, organitzat pel Centre d’Estudis i Recursos Culturals de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona , amb la col·laboració de la Gerència de Turisme, l’Oficina de Patrimoni Cultural i els Consells Comarcals de l’Alt Penedès, Berguedà i Osona.

L’objectiu principal del curs és introduir i capacitar els tècnics dels ajuntaments en el coneixement d’estratègies i eines que els permetin activar i gestionar el patrimoni local d’un municipi en concret. Aspectes com l’anàlisi d’exemples d’iniciatives municipals i supramunicipals que han potenciat el seu patrimoni local o el treball en xarxa són bàsics en el plantejament d’aquest curs, juntament amb la creació d’entorns distintius en l’àmbit local, l’activació del patrimoni i la creació del producte turístic al voltant del patrimoni local.

El curs està adreçat a tècnics de cultura, patrimoni, turisme o promoció econòmica d’ajuntaments de municipis petits i mitjans de  la Diputació de Barcelona.

Estan previstes tres edicions diferents:

*Vilafranca del Penedès. 3, 17 i 31 d’octubre, 14 de novembre i 5 de desembre.

*Vic. 8 i 21 d’octubre, 5 i 18 de novembre i 10 de desembre

*Barcelona. 1, 15 i 29 d’octubre, 12 de novembre i 3 de desembre

 

 

Sense comentaris »

Presentació a Tremp del Programa Rural 100 al Pallars Jussà i Sobirà

 

El proper dimarts 23 de setembre a 2/4 de 7 de la tarda a l’auditori de l’Epicentre de Tremp (passeig del Vall 13) tindrà lloc la presentació del Programa Rural 100 al Pallars Jussà i Sobirà. Durant aquesta presentació s’explicarà en què consisteix el programa i es resoldran els dubtes que hi puguin haver. Al finalitzar la presentació tindrà lloc la sessió de treball “LA PROACTIVITAT,  ACTITUD CLAU DE L’EMPRENEDOR” a càrrec de l’Ainhoa Berganza*.

Des del mes de setembre i fins al finals d’any, les persones emprenedores que s’inscriguin al programa treballaran, de la mà de l’equip del CEDRICAT, per al disseny i posada en funcionament del seu model de negoci.

Per assistir a la presentació, cal apuntar-se enviant un correu a rural100pallars@gmail.com o trucant a l’equip tècnic del CEDRICAT al  973484320.

* L’Ainhoa Berganza és sòcia fundadora  de INTI: Training & Coaching (www.inticoaching.com) i compta amb una llarga  experiència professional com a coach individual i d’equips.

Sense comentaris »

Finalitzada la diagnosi de les oportunitats de negoci entorn de l’ecodisseny.

Dins del nostre projecte Millora el negoci-Tanca el cicle, en el marc del programa empleverde, presentem la Diagnosi de les oportunitat de negoci entorn de l’ecodisseny per al reciclatge i la reintroducció de residus local en el cicle productiu.

Descarregueu-vos aquí el document complert.

 

Sense comentaris »